Претражи овај блог

среда, 27. фебруар 2013.

Domaći karamel - dulce de leche


Domaći karamel - dulce de leche 



Sastojci :

200 gr. šećera
2 kašike vode 
200 ml. slatke pavlake 
20 gr. maslaca
na vrh noža soli 

Priprema

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, da ne dodajete druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Skloniti sa vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešajte i otavite da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. 

Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. . Ako kuvamo duže dobiće se gušći i tamniji karamel. Ovaj na prvoj fotografiji je kuvan posle dodavanja slatke pavlake još oko 5 minuta na malo jačoj vatri, htela sam gust karamel. 

Dobićete preko 300 gr. karamela.
Ovaj dulce de leche može se koristiti kao preliv za sladoled, kreme, dodatak kremama, za palačinke... Dovoljno je čvrst da se koristi i kao samostalni fil.

Ako ga želite kao preliv, odvojite od ohlađenog karamela količinu koju želite i zagrejte desetak sekundi u mikrotalasnoj, postaće kremast. 


Нема коментара:

Постави коментар