Претражи овај блог

среда, 27. фебруар 2013.

Pletenica sa kiselom pavlakom


Pletenica sa kiselom pavlakom



Potrebno za testo:
  • 550 gr brašna
  • 125 ml mleka
  • 125 ml kisele vode
  • 1 kockica kvasca
  • 2 pune kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2 kašike ulja
  • 20 gr maslaca
I još treba:
  • 30 gr maslaca za premazivanje testa
  • 1 čaša kisele pavlake (20 % m.m.)
  • 1 jaje za premazivanje pletenice
  • susam
Sjedinite mleko i vodu, a zatim zagrejte da bude mlako. Dodajte kašičicu šećera, kvasac i kašičicu brašna. Ostavite da nadođe.
U vanglicu sjedinite jaje, žumance, ulje, ostatak šećera, so i omekšali maslac. Sipajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite glatko testo. Pokrite krpom i ostavite 30-40 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesite i podelite na tri jednaka dela (slika 1). Svaki deo testa posebno razvucite na 40 x 25 cm. Razvučeno testo premazati sa otopljenim maslacem (slika 2), a onda i sa 1/3 kisele pavlake tako da ostane oko 2-3 cm prazno od ivica testa (slika 3). Svaki deo posebno urolati. Krajeve pritisnuti i povući ispod (slika 5).
Od tri rolne napraviti pletenicu, a krajeve saviti ispod. Pletenicu prebaciti na pleh pokriven papirom za pečenje. Pokriti je krpom i ostaviti još 25-30 minuta da naraste.U međuvremenu rernu zagrejte na 220 °C. Nadošlu pletenicu premažite sa umućenim jajetom i pospite susamom (slika 6). U dve keramičke posude sipajte do pola vodu i ostavite u slobodne 




Нема коментара:

Постави коментар